Edukačný multikulturálny výlet do Talianska

Ako odmenu za účasť vo finále 14. cyklu renomovaného dejepisného kvízu Koliko se poznajemo, ako aj za účasť vo víťaznom tíme športovej súťaže Kamp multikulturalizma, naša škola získala edukačný zájazd a pobudla v Taliansku v dňoch 23. až 29. októbra 2022.

Z našej školy to boli Emilija Vujačićová (2.a), Branka Sevkićová, Zoran Mitić, Milica Glavašová, Maja Menďanová (2.c) a Andrej Dudáš (3.a), s profesormi dejepisu a telesnej výchovy Martinom Širkom a Tatianou Amidžićovou.

Výlet bol súčasťou projektu Pokrajinskej vlády „Afirmácia multikulturalizmu a tolerancie vo Vojvodine“ a na cestu so žiakmi a profesormi sa vydali aj organizátori projektu na čele s pokrajinským tajomníkom a podpredsedom Pokrajinskej vlády Zsoltom Szakallásom. Exkurziu viedol odborný turistický sprievodca.

Do mesta Rimini dorazilo sa skôr než bolo očakávané, a účastníci využili čas na voľnú prehliadku mesta.

Cez Apeniny docestovali do Ríma. Kostol svätého Petra v reťaziach, Piazza del Popolo (Námestie ľudu), Fontána di Trevi, pozostatky Rímskeho fóra na jednom zo siedmich rímskych kopcov Kapitole, sú len niektoré z atrakcií, ktoré si užili. Symbol Ríma – Koloseum, známy Circus Maximus či Hadriánovo mauzóleum, ako aj prítomnosť omše na Námestí svätého Petra, ktorú konal samotný pápež, zanechali v žiakoch a profesoroch silný dojem.

Štvrtý deň výletu bol rezervovaný pre Florenciu. V „Meste kvetov“ účastníci navštívili palác Pitti, prešli rieku Arno cez most Ponte Vecchio, videli Piazza della Signoria, Palazzo Vecchio, galériu Uffizi, kostol San Lorenzo s kaplnkou rodiny Medici. Osobitná pozornosť bola venovaná perle mesta – katedrále Santa Maria della Fiore.

Padova bola posledným navštíveným mestom na ceste domov. Medzi pamiatky, ktoré účastníci projektu navštívili, patrí určite námestie Prato della Valle, Bazilika svätej Justíny a Kostol svätého Antona – patróna mesta Padova.

Exkurzia do Talianska je cennou skúsenosťou a dôkazom toho, že vedomosti sa vyplácajú.

IMG 8257

viber image 2022 10 25 23 29 01 850

viber image 2022 11 02 10 56 36 774

IMG 8208

IMG 8338

IMG 8461

IMG 8168